Een verhaal bij De lijnen van het leven.

 

Een verhaal bij De lijnen van het leven.

Er wordt door Jos Werkhoven momenteel hard gewerkt om de leerkrachten te ondersteunen bij het vertellen van een goed verhaal bij De lijnen van het leven. Er is gekozen voor 'het vertellen van een verhaal' in plaats van het geven van een les of aanbieding. Welk kind houdt er niet van een goed verteld, spannend en in ons geval waar gebeurd verhaal. Het wil allerminst betekenen dat er geen pittige lesinhouden, of zo u wilt kerndoelen, zullen worden overgedragen. Niets is minder waar!!! Vele collega's zullen aan de inhoud van onderstaande aanbiedingen nog een behoorlijk kluif hebben! 

'Help mij het zelf te doen....' is - terecht - een begrip dat zeer hoog staat aangeschreven in de montessoripedagogie. Ik (J.W.) hoop dan ook oprecht dat onderstaande aanbiedingen een eerste start mogen zijn om uzelf en uw leerlingen te verwonderen over de grootsheid van het leven. 

Om u te helpen uw verhalen zelf samen te stellen wordt er momenteel een boekwerkje samengesteld om de leerkracht 'te helpen het zelf te doen' oftewel aanwijzingen voor het geven van kosmische opvoeding en onderwijs.
Dit boekwerkje is verkrijgbaar vanaf oktober 2007 en zal op het congres van '100 jaar montessorionderwijs' te Amsterdam eind oktober 2007 worden gepresenteerd.

U kunt de eerste twee aanbiedingen (de meest essentiŽle) in Word-formaat downloaden. Terwille van de downloadsnelheid zijn de vele illustraties sterk gecomprimeerd.

Ik wens u en uw leerlingen van harte prachtige verhalen toe bij De lijnen van het leven.

De aanbiedingen bij De lijn van het alles

 • Het begin; de reis van Kees Boeke (468 kB)

 • De lijn van het alles; eerste aanbieding (1 mB)

 • Zwaartekracht; de bindende kracht in het heelal

 • Materie; over bouwstenen en vast, vloeibaar en gas, proefjes

 • Sterren en sterrenstelsels; over de grootsheid en het ontstaan

 • Ontstaan aarde; de geboorte uit een ster

 • Energie; over de verschijningsvormen en proefjes

 • Gesteenten en mineralen; de stevige en toch veranderende bodem

 • Het organisme aarde; over platentektoniek, verantwoordelijk voor aardbevingen, gebergtevorming, continentverschuivingen en vulkanisme.

 • Rivieren, zeeŽn en oceanen; meer dan een kringloop van water

 • Fossielen, gids naar een levend verleden

 • Het leven; over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde 

De aanbiedingen bij De lijn van de cultuur en De lijn van mijzelf

 • Het ligt niet in mijn bedoeling hier aanbiedingen bij te schrijven. Ik ben van mening dat ik niet nogmaals moet gaan beschrijven, wat velen reeds voor mij gedaan hebben. Deze lijnen bestrijken namelijk dat deel van de tijd dat normaliter op school (veelal d.m.v. methodes) wordt aangeboden. Wel is te verwachten dat, wie de aanbiedingen bij De lijn van het alles en De lijn van de cultuur heeft gegeven, de overige (methodische) leerstof anders zal gaan indelen: de leerstof zal meer en meer binnen het kader van De lijnen van het leven geplaatst worden. Aldus zal voor zowel leerkracht als kind de 'kennis' (leerstof) een diepere dimensie verkrijgen.

Indien u deze informatie aan uw collega's wilt laten zien, kunt u een fraai uitgevoerde brochure downloaden.

Jos Werkhoven zal het zeer op prijs stellen als u uw reacties over hetgeen u gelezen heeft, in het gastenboek plaatst.