De lijn van de mens

 

De lijn van de mens

Karikatuur van Darwin

De lijn van de mens stelt de tien miljoen jaar voor tussen het heden en het begin van de mens op aarde. De lijn begint (10 miljoen jaar geleden) bij de stamvader van de evolutielijn van de mens: de Ramapithecus. De ontwikkeling wordt gevolgd langs de markeringen voor o.a. de Australopithecus (Lucy), Homo habilis, Homo erectus, Homo pré-sapiens, Homo sapiens neanderthalensis tot de Homo sapiens sapiens, de recente moderne mens op 4 cm (= 40.000 jaar) van het einde van de lijn. Belangwekkende ontwikkelingen van de mens worden ook gemarkeerd, zoals: de ontwikkeling van gereedschappen, het gebruik van vuur, het wonen, emotionele uitingen (zoals begrafenisrituelen), kunstzinnige uitingen, het gebruik van kruidenmedicijnen en van kalenders (o.a. Stonehenge), de eerste handel, het gebruik van keramiek en kleding, de eerste bewoners in ons eigen land enz. enz. tot aan de ontdekking van de landbouw op 1 cm afstand van het einde van de lijn.

 

Mes van de Cro-Magnon mensNaast de markeringen voor de mens, zijn er ook weer vele die de ontwikkeling van met name de zoogdieren volgen, zoals de eerste olifanten, honden, kamelen, beren, varkens, runderen, apen, enz. enz.
Geologische markeringen zijn er voor o.a.: het ontstaan van de Alpen, de opdroging van de Middellandse Zee, belangrijke ijstijden, de Toba-explosie (vulkaan in Indonesië).
De voor de huidige moderne mens zo belangrijke ontwikkeling van de domesticatie van dieren en de ontdekking van de landbouw 10.000 jaar geleden, staan op de tien meter lange lijn van de mens op één centimeter afstand van het einde van de lijn. Deze laatste centimeter wordt duizendvoudig vergroot tot
De lijn van de cultuur.

 

 

Indien u deze informatie aan uw collega's wilt laten zien, kunt u een fraai uitgevoerde brochure downloaden.

Jos Werkhoven zal het zeer op prijs stellen als u uw reacties over hetgeen u gelezen heeft, in het gastenboek plaatst.